tisdag 31 mars 2009

Allt kött är inte hö

En arbetskamrat berättade att han hade läst nåt av Philip Roth. Roth är en av mina favvoförfattare och har ägnat mängder av text i sina senare böcker åt det förödmjukande helvetet att åldras.

- Åldrandet är en intressant fråga. Det finns människor som förlikar sig med sitt kroppsliga och andliga förfall. Men för många är det en otrevlig process som sätter i gång, säger Roth.

Och efter att ha nosat runt ett tag kan jag berätta exakt HUR otrevlig åldrandeprocessen är. För vi åldras av att vi rostar och kokar. Det är oxidation som får våra celler att rosta och glukos, socker alltså, som gör att vävnaderna mer och mer ser ut som stekt kött. Att vi också härsknar beror på att fettsyrorna i cellmembranen oxiderar.

Att åldrande är resultatet av ett designfel lägger ytterligare sten på bördan. Vi lever mycket längre liv än vad det var tänkt att vi skulle göra. Därför drabbas vi av problem som vi annars inte skulle få.

Näe, åldrande är sannerligen ingen lek och ingenting för folk med svaga nerver. Och att 76-årige Roth långt upp i femtioårsåldern inte ägnade åldrandet en tanke skänker inte heller en 59-åring mycket tröst. För längre upp i femtioårsåldern än 59 går ju inte att komma.


Dagens låt:
Hurt med Johnny Cash. The man in black's sista video. Bara någon månad efter att den spelats in var han död. Men låten om helvetet med att bli gammal sänder kalla kårar utefter ryggraden, så bra är den.