fredag 13 mars 2009

Pensionären, den nya tonåringen?

Livet är en förlikningsförhandling där det ena måste jämkas mot det andra som sen ska jämkas tillbaka till det första för att slutligen bli tvärtom.

Det här med klarspråk till exempel. Att vi gillar omskrivningar må berika språket, men varför inte benämna saker vid deras rätta namn?


Som 55-plussare lufsar jag inte mot ättestupan. Jag närmar mig den ljuva tiden. Och trots att jag inte är medelålders längre, utan betydligt äldre, sägs jag befinna mig mitt i livet. Festligt! Då får jag ju minst fira min 118-årsdag.


Fast sånt snack kan man väl till nöds stå ut med; det handlar ju mest om att få en snubbe på det sluttande planet att med glatt mod öppna sin plånbok. Värre är det när man med huvudet på sned och med mild röst börjar tala om livets efterrätt och gyllene år. Då är det dags att osäkra sin revolver.


Livets efterrätt! Vad är det egentligen dom försöker lura i mig?


Dagens panschis är ju en person som ogenerat snor sina barns alla uttryck upphöjt till två. Av de ungas revolt återstår sen bara att bära hjälm när de cyklar och vägra äta kött. För ungarna vet att det är det enda som kan få föräldrar så upprörda att de börjar gapa om trygghetsnarkomani och att det fanns minsann inga bilbälten när jag var liten!

Inte ens musiken får barnen ha ifred. Gudrun Schyman bröt mark när hon för många år sen gav medelålders rejvande ett ansikte. Numera är det bara risken att bli misstänkt som pedofil som avhåller mig från att gå på Debaser och lyssna på fräsch indie från Montreal.

Så möt min generation - de nya tonåringarna:


Uppkäftiga. Högljudda. Krävande. Hormonstinna. Högkonsumerande. Träningsgalna. Globetrottande. Upplevelsekåta. Relationstörstande. Viagraknaprande. Bloggande.Vi lever snabbt numera. Är ständigt uppkopplade mot något och bläddrar frenetiskt bland tusentals upplevelser i sekunden.

Ändå kan det i slutändan inte dölja det faktum att vi åldras precis hela tiden.

Bläddrar man i en 55-pluspublikation avslöjas undertexten obarmhärtigt. Inte redaktionellt kanske, men i annonserna. För vad är det vi ska konsumera? Nya häftiga MacBooken med 17 tums skärm? Eller en Fender American Deluxe Stratocaster?


Ingalunda. Inkontinensskydd är vad dom vill sälja till mig och medel mot dålig lukt från tandprotesen. Seniorboende förstås och hörapparater. Och så den nya häftiga Dolomite Jazz. I elegant design med smarta funktioner.


Så frågan är om man inte borde låta förhandlingarna stranda? Skjuta dom på framtiden alltså. Tills vidare åtminstone.


Dagens låt: In The Future When All's Well med Morrissey från Ringleader Of The Tormentors. The future is ended by a long, long sleep, sjunger han. Jojo, nirvana nästa.

Sommarens resmål för seniorer
(Källa: Resiabarometern):

1. Italien, Gardasjön

2. Spanien, Mallorca
3. Kryssningar längs Hurtigrutten

4. Kryssningar i Medelhavet
5. Tågcharter