lördag 18 april 2009

Huven i det blå

Sen jag läst tidningen brukar jag bara vilja dra nåt gammalt över mig och bli kvar i sängen. Finns det nåt att glädjas åt i vår värld? Finns det nåt som helst hopp om mänskligheten eller om miljön?

Inte mycket om man ska tro nyhetsflödet. Lars Ekborgs gamla revynummer ”elände, elände, elände” regerar fortfarande. Och nu gick solen i moln också!

Dock är det vår och fåglarna sjunger i dungen. Så låt oss skita i nyheterna och slänga dysterkvistarna i sjön. Vad vi behöver är hopp och en massa duktiga människor som vågar trotsa motvind och uppförsbackar och tro på sina idéer. Här är berättelser om
några som gjorde det.

1886 blandade apotekaren John S Pemberton ihop en brygd av kokablad och kolanöt i en trebent gryta på en bakgård i Atlanta. Han hällde i socker och kolsyrat vatten och sålde drycken för fem cent glaset i sitt apotek, Jacob’s Pharmacy. Pembertons kompanjon Frank Robinson hittade på namnet Coca-Cola och det skrev han på reklamskyltar med sin snirkliga handstil.

Den första tiden hände inte så mycket. Några glas om dagen var allt som gick. Men så kom en viss Asa G Chandler in på apoteket. Han smakade, smackade och köpte Pembertons hemliga recept för 500 dollar kontant. 1888 bildade han Coca-Cola Company. Och den knubbiga flaskan? Jo, den ritades av en svensk, Alex Samuelson.

På etiketten till alla produkter från företaget Heinz står det ”57 varieties”. Vilket ska betyda att företaget marknadsför 57 olika produkter. Siffran är en rest från grundaren Henry Heinz dagar och har aldrig varit sann.

Henry Heinz brukade åka spårvagnen som passerade en stor reklamskylt för
21 varieties av skor. Han försökte räkna på fingrarna hur många olika sorts konserver hans företag gjorde men när han kom över 60 slutade han räkna. Det fick räcka med 57 och han skrev det på sina etiketter. Och så står det fortfarande, trots att Heinz har mer än 1200 olika produkter i sitt sortiment.

För drygt hundra år sedan vann fransmannen Emil Jellinek en rallytävling mellan Nice och Magnon. Hans bil var en tysk Daimler som han kallade Mercedes efter namnet på sin dotter.

Stjärnan på huven, Mercedes-Benz varumärke, ritade grundaren Gottfried Daimler på ett vykort till sin fru. På kortet märkte han ut sitt barndomshem i Deutz och skrev: ”En dag ska en stjärna lysa över mitt livsverk.”

Lego är latin och betyder ”jag läser” eller ”jag sätter ihop”. Leker man med de bägge danska orden leg godt, ”lek bra”, så får man också Lego.

Snickaren Ole Kirk Christiansen gjorde träleksaker sen han blivit arbetslös på 1930-talet. Efter andra världskriget for hans son Gotfred till England där han kom på idén att göra plastklotsar som gick att sätta ihop och ta isär hur många gånger som helst.

1955 kom det första Lego-systemet och idag leker mer än 35 miljoner barn i 115 länder med Lego. Och i Billund, där huvudkontoret fortfarande ligger, finns nöjesparken Legoland.

Vissa företag förknippas med sina maskotar. Den franska däcktillverkaren Michelins runda däckgubbe till exempel. Och Bassett’s godisgubbe Bertie.

Bertie föddes på 20-talet och är ihopsatt av olika godisbitar ur Bassett’s lakritsblandning Tit-bits eller engelsk konfekt. Blandningen kom till genom en slump och blev företagets stora lycka.

1899 var försäljaren Charlie Thompson på kundbesök i Leicester. När Thompson skulle visa de olika godissortena råkade han stöta till trunken med varuprover så att alltsammans for ut över disken och blandades i en enda färggrann röra. Kunden, först rätt skeptisk, blev förtjust när han såg färgröran och la omedelbart in en beställning. Bassett’s Allsorts var född.

Och idag ska jag plåta min svåger som är en annan drömmare som har lyckats. Hans skapelse The Wave ska snart visas på möbelmässan i Milano. Och hade det inte varit för att han alltid haft skallen långt uppe i det blå bland drömmar och stjärnor, så hade den vackra Vågen aldrig sköljt in över oss.


Dagens låt: God's Away On Business med den oförliknelige Tom Waits. Också en man med huvet i det blå som lyckats här i världen. Trots en minst sagt taskig start som riksfyllo och buse.