torsdag 16 april 2009

Nya Gröngölingsboken

Igår var jag på party. Releaseparty. Det är en fest där man firar att man släppt nåt. En bok till exempel.

Massor av folk som minglar, dricker och mumsar är det på ett RP och det kan vara väldans trevligt. Särskilt för den som släppt det man firar. Han/hon får hela uppmärksamheten och hyllas samfällt som kvällens hjälte/hjältinna. Solar sig i glansen som man säger.

Fast minglarna måste också ha en del att prata om ifall dom inte känner varandra så väl. Det enda gemensamma konversationsämnet är ju firarobjektet som kan bli lite uttjatad ju längre kvällen lider.

Förr fanns det konversationshandböcker som gav tips om hur man bär sig åt för att föra vettiga och civilicerade samtal om absolut ingenting i princip hur länge som helst. Men det är ju vad man gör varenda dag i radio, TV och dom flesta andra sammanhang. Så inför ett RP kan man behöva lägga sig i hårdträning för att kunna erbjuda det där lilla extra.

I september kommer boken som löser alla partykonversatörers problem. Tom Nuttall heter mannen som sammanställt den och om honom vet jag ingenting. Men boken heter You Are One-Third Daffodil: And Other Facts to Amaze, Amuse, and Astound och verkar av förhansinformationen att döma vara alla festprissars Gröngölingsbok.

För kan man bara på ett alldeles naturligt och fullkomliget självklart vis ta upp en massa olika vitt skilda ämnen, så finns knappast den fest som inte blir en garanterad succé. Här följer därför en uppräkning av olika fakta som kan bli samtalsämnen från Nuttalls bok och som kan vara bra att börja med:

Sex procent av alla hjärtattacker inträffar under samlag, 90 procent av gångerna under utomäktenskapligt sex.
En av tio vuxna har ett extra par revben.
Fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo är döpt efter Ronald Reagan.
Varje år måste i snitt tolv japaner lämna Paris på grund av grav kulturchock.
I Paraguay är det lagligt att duellera – om deltagarna har registrerat sig som blodgivare.
Myror jobbar bara under en femtedel av dagen.
Nollywood – Nigerias filmindustri – producerar fler filmer än både Hollywood och Bollywood och är landets näst största arbetsgivare.
Finska språket har inget tempus som uttrycker framtid.
Efter Marilyn Monroes död ökade självmorden tillfälligt med 12 procent i USA.
Två tredjedelar av alla människor har aldrig sett snö.
På eskimåspråket inuktitut betyder ordet iminngernaveersaartunngortussaavunga ”Jag borde försöka att inte bli alkoholist”.
Om en vd förlorar ett barn sjunker företagets lönsamhet med i snitt 20 procent under dom närmaste två åren. Förlusten av en äkta hälft leder till ett fall på cirka 15 procent. Men om svärmor dör ökar lönsamheten med sju procent.

I väntan på att bli bjuden på Nuttalls releaseparty i höst har jag börjat nöta in alla fakta ovan. Dom bör räcka länge för det värsta partytroll, vilket inte jag är. Men känner du att du behöver några till så håll tillgodo:

Nötter är en av ingredienserna i dynamit.
Barn som badar dagligen och tvättar händerna minst fem gånger om dagen löper 25 procent större risk att drabbas av astma än dom som inte gör det.
Under andra världskriget hade alla italienska soldater i Nordafrika med sig en egen espressokokare.
Nasa har aldrig haft en rymdfärja i luften mellan den 31 december och 1 januari. Man är inte säker på hur programvaran skulle reagera på det nya året.
Harry S Truman hade inget mellannamn. Hans rådgivare ville att han skulle lägga till en extra initial för att få mer trovärdighet hos väljarna.
En normal kvinna tillbringar två år framför spegeln.
Adolf Hitler nominerades till Nobels fredspris 1938.


Dagens låt: Wow and Flutter med Stereolab från albumet Mars Audiac Quintet. Varför? Varför inte? Ett band och en låt som man kan konversera länge om.