torsdag 7 maj 2009

Världen är galen

Det kan vara en tröst när man går i riktning mot ättestupan att tillvaron är utan vett och sans, för då blir det inte riktigt lika svårt att ta klivet över kanten när man väl är framme. Snarare en befrielse. Ofta, när det känns svårt att få ekvationen att gå ihop, undrar jag över hur den mänskliga hjärnan är funtad.

Att det trots ökande arbetslöshet finns alldeles för många människor som har jobb står dock helt klart när man kollar in olika lagar och regler runt om i världen. Globalt verkar lagstiftare ha sin hjärna för sig. Och tokigast av dom alla är dom förstås på Brittiska öarna.

Här kommer tvenne listor över dom tio knasigaste lagarna. I världen respektive i Storbritannien. Det är TV-stationen UKTV Gold som har bett folk lista sina åsikter om dom knäppaste bestämmelserna. Först uppräkningen av världens tio tokigaste.

1. I Ohio är det ett lagbrott att fylla en fisk med sprit så att den blir berusad.
2. I Indonesien är straffet för onani halshuggning.
3. I Bahrain får en manlig läkare bara undersöka en kvinnas könsorgan via en spegelbild.
4. I Schweitz får en man inte tömma blåsan stående efter klockan 10.
5. I Alabama är det förbjudet att köra bil med förbundna ögon.
6. I Florida kan en ogift kvinna som hoppar fallskärm på en söndag dömas till fängelse.
7. I Vermont behöver en kvinna skriftligt tillstånd från sin man för att bära löständer.
8. I Milano är det lagligt påbjudet att ständigt le. Undantag görs bara för begravningar och sjukbesök.
9. Japan har ingen fastställd ålder för när man blir sexuellt lovlig.
10. I Frankrike är det olagligt att döpa en gris till Napoleon.

Och i Storbritannien finns det märkliga lagar som bestämmer att följande nöjen är lagbrott:

1. Det är olagligt att dö i parlamentshuset.
2. Det betraktas som förräderi att sätta på ett frimärke med monarkens bild på upp och ner.
3. I Liverpool är det olagligt för en kvinna att uppträda topless, om hon inte jobbar i en affär som säljer akvariefiskar.
4. Köttpaj får inte ätas på juldagen.
5. Om någon knackar på din dörr i Skottland och ber att få låna toaletten så är du tvungen att släppa in personen i fråga.
6. I Storbritannien har en havande kvinna rätt att lätta på blåsan var som helst. Det inkluderar även en polismans hjälm.
7. Huvudet av en val som påtfräffas strandad vid de brittiska kusterna tillfaller automatiskt kungen. Men stjärtfenan är drottningens.
8. Det är olagligt att inte berätta för skattmasen sånt som man inte vill att han ska veta. Däremot är det fullt lagligt att inte säga nåt om sånt som inte spelar någon roll om han vet.
9. Det är förbjudet att kliva in i parlamentshuset iförd full rustning.
10. I staden York är det fullt lagligt att mörda en skotte innanför stadsmuren, förutsatt att han bär på båge och pilar.

Sen finns det en massa andra lagar och regler som UKTV:s tittare inte fick ta ställning till. Som att det är förbjudet att åka taxi i London medförande ett lik. Att föraren dessutom enligt reglementet måste fråga alla passagerare om någon lider av sjukdom typ vattkoppor eller mässling. Föraren har också rätt att urinera offentligt så länge han gör det bakom bilen med höger hand på bakluckan.

Alla som anländer till London måste ha med sig ett krus rom. Det är förbjudet att driva kreatur genom stadens gator mellan klockan 10 på morgonen och sju på kvällen. £200 är bötesbeloppet för brott mot den bestämmelsen. Och ingen som inte är anställd vid Kungliga postverket har rätt att offentligt blåsa i ett horn.

Det vore spännande att se en åklagare lagföra någon för något av ovanstående grova brott. Fast å andra sidan är ju den verkliga verkligheten som vanligt betydligt värre är dom galnaste undantagen. Sålunda avrättade Iran i veckan en ung kvinna, Delara Darabi, trots att hon hade tagit tillbaka sitt erkännande av ett mord och trots att Irans högsta juridiska råd hade beviljat två månaders uppskov för att ge hennes familj möjlighet att förhandla fram en förlikning med offrets familj. Delara dömdes när hon bara var 17 år gammal.

Och i USA släpptes Thaddeus Jimenez häromdagen ur fängelset. Han var bara tretton när han greps för ett mord han inte begått. Domen blev 45 års fängelse, trots att en annan person tog på sig och erkände brottet på ett inspelat band som polisen fick. 16 år fick Thaddeus sitta inne och jag antar att han trots allt är lättad över att han inte dömdes till döden.


Dagens låt: Fire med Crazy World of Arthur Brown. Ett galet gammalt sextiotalsband med en fullständigt galen gammal låt.