onsdag 27 januari 2010

Inför stormen

Man varnar oss. Sprider goda råd som: Håll er inne! Rekommenderar yllekalsingar och bunkring. Och varför? Jo, för att det är vinter. En helt normal, vanlig årstid på dessa breddgrader. En sån som vi i klimatyrseln tydligen glömt existerar. Med snö, minusgrader och hårda vindar då och då.

Märkligt. Hur kan det komma sig att vårt kollektiva minne är så kort? Eller är det bara mediefajten om nya rubriker som får oss att tro att så är fallet? För inte kan väl folk utanför tullarna, dom som är bofasta norr om Stallmästargården eller söder om IKEA vid Kungens kurva vara omedvetna om att vårt klimat är arktiskt. Kallt, mörkt och djävligt alltså. Det är nog bara vi i innerstan med varma krogar i varje kvarter som lever i den illusionen.

I alla sammanhang när något med hög livskvalitét ska visas upp och marknadsföras så är det sol,värme och kortärmat som gäller. Medan verkligheten bjuder på mörker, fukt och kyla. Vi lär vara det land i världen som konsumerar mest fritidsprylar för sommarbruk i förhållande till vårt geografiska läge. Studsmattor, swimmingpooler, solstolar, boulespel, trädgårdsmöbler etc etc.

Och nu står dom där ute i trädgårdarna, sommarprylarna. Översnöade. Medan ungarna spelar hockey på isen på poolen och gör snöänglar i studsmattorna.

Så ner med luvan över öronen och på med kalasbyxorna. För nu drar det ihop sig igen! Kaos väntar och det gör oss alla så gott, så gott.