torsdag 4 mars 2010

Bäst före sämst efter

Det finns inga riktiga faror i det här landet så därför får vi uppfinna dom. Så sa David Eberhard, landets minst politiskt korrekta person, i Landet brunsås på TV igår kväll. Han har så rätt så.

Fast ibland är vi trots allt smartare än dom som vill skrämma skiten ur oss och revolterar. Som när vi kollektivt vägrade att acceptera dödsfaran med svinflunsan. Så nu sitter myndigheterna där med x miljoner antal vaccindoser och det kan dom gott göra. Problemet är förstås bara att vi allihop får vara med och betala.

I denna så politiskt korrekta tillvaro där man knappt får fisa längre utan att kallas miljöbov och klimatförstörare, slänger vi nästan hälften av all mat vi köper. Och det bara för att det står ett rekommenderat bäst-före-datum på förpackningen. Skulle det även göra det på tomater, så slängde vi dom också utan att vare sig klämma eller lukta, hävdade Fredrik Lindström i samma sås-program.

Själv är jag uppvuxen under en tid och i ett hem där man fick lära sig använda näsa och tunga. Lukta och smaka. Är resultatet skit, låt bli och ät. Och skulle man ändå råka dricka en skvätt sur mjölk så dör man inte av det. Det är bara att spotta ut när det smakar för illa.

Halva världen svälter, den andra halvan kastar utmärkt mat i soporna. Folk dör i verkliga katastrofer i Haiti och Chile, vi uppfinner dom för att må bättre. Upp och ner är världen och gud vare tack för att man inte behöver stanna kvar i den så länge till.